Klant aan het woord. Bennie Morsinkhof, Otten & Flim

  • Geplaatst op 17:42 08-03-2022
  • Door Michiel van Mol
Klant aan het woord. Bennie Morsinkhof, Otten & Flim

Adviesmarkt voor vastgoed- en bedrijfsfinanciering is groot en biedt ook kansen voor hypotheekadviseurs. Bennie Morsinkhof vertelt in dit artikel hoe advieskantoor en makelaardij Otten & Flim succesvol een adviespoot voor zakelijke financieringen heeft opgebouwd.

Otten & Flim
Otten & Flim is een adviseur op het gebied van hypotheken, financieren, pensioenen en verzekeringen en een toonaangevende makelaardij. Vanuit het kantoor in Rijssen worden zowel particuliere als zakelijke relaties geadviseerd. Maarten Otten, directeur van Otten & Flim zag enkele jaren geleden al de trend dat ondernemers vaker om een zakelijk financieel advies vragen. Om op deze lokale vraag uit de markt in te spelen is destijds zakelijk financieel adviseur Bennie Morsinkhof in huis gehaald. Morsinkhof: “We maken een hele mooie groei door met onze afdeling MKB. De relatiekring groeit wekelijks. De kruisbestuiving tussen de verschillende adviesgebieden werkt.”

Inspelen op toenemende vraag naar zakelijk advies
“De tijd waarin een ondernemers bij een grootbank een vaste relatiemanager had is verleden tijd. Rondom de zakelijke financieringsaanvraag moeten ondernemers nu veel zaken zelf regelen. Om een aanvraag soepel te laten verlopen is het van belang dat de juiste informatie bij financiers wordt aangeleverd. Op dit vlak gaat het vaak mis. Ondernemers zijn liever bezig met hun eigen vak en zitten daarmee niet altijd op de juiste golflengte met een financier. Ik neem die handschoen graag op. Mijn toegevoegde waarde als adviseur neemt toe. En banken werken graag samen met het intermediair.”

Alles onder één dak
“Particulier en zakelijk financieel advies, het is eigenlijk een onmisbare combinatie. Want een ondernemer moet niet alleen voor zijn bedrijf maar ook binnen zijn of haar gezinsleven financiële keuzes maken. Wij geloven in totaaladvies en ontzorgen vanuit een persoonlijke benadering. We bieden alles onder één dak, met eigen makelaarsdiensten en betaal- en spaarproducten van RegioBank. Bij zakelijke klanten is vaker advies nodig voor een financiering. Een ondernemer is namelijk altijd wel aan het uitbreiden of vernieuwen. Als een collega van mij een ondernemer helpt met een financiering van zijn woonhuis, dan ligt het voor de hand dat een financiering van zijn bedrijfspand ook een van de gespreksonderwerpen is. Mijn collega introduceert mij dan. Dagelijks heb ik veel contact met de afdeling Zakelijke Verzekeringen. Bij zakelijk financieel advies ontstaat er een vertrouwensrelatie tussen ondernemer en adviseur. Dat betekent intensief klantcontact. Samen met ondernemer en accountant om tafel. Advies uitwerken in passende financiële oplossingen. En klaarstaan in geval van vragen. Focus op advies en klantcontact. Voor mij is dat het mooiste wat er is.”

Bekend met lokale situatie
Vanuit de particuliere dienstverlening zijn relaties van Otten & Flim gewend dat ze zonder afspraak kunnen binnenlopen voor advies. Dat serviceniveau biedt het achttienkoppige team van het advieskantoor ook voor ondernemers. “We zijn hun adviseur op de hoek, die de ondernemer kent èn die weet wat er binnen de onderneming speelt. We denken bijvoorbeeld ook mee over het vinden van een bedrijfslocatie of een verbouwing. De meeste van mijn collega’s zijn ook geboren en getogen in onze regio. Echte Tukkers dus. We kennen onze relaties vaak persoonlijk en adviseren hen met een nuchtere kijk op de zaak. De gemeente Rijssen-Holten kent een fijn klimaat voor ondernemers. Onze gemeente is niet voor niets voor de derde keer op rij gekozen als de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. Otten & Flim is lid van de lokale ondernemersvereniging en aangesloten bij de Kring Werkgevers Rijssen. Zo blijven ik en mijn collega’s goed op de hoogte van de lokale ontwikkelingen.”

Verdienmodel bij zakelijke financiering
“Het is gebruikelijk dat bij een advisering over een woninghypotheek een particuliere relatie meestal een vast bedrag betaalt voor het advies. Bij een zakelijke kredietaanvraag heb je meestal meer adviesuren nodig. Zakelijke relaties betalen aan Otten & Flim een afgesproken uurtarief en een succesfee. Doordat we de taal van de bank spreken verloopt het contact en de financieringsaanvraag heel soepel. De provisie die een financier eventueel nog bij de ondernemer in rekening brengt wordt daardoor vaak verlaagd. We zien dat consumenten al weten dat ze voor een hypotheekadvies moeten betalen. Voor ondernemers is dat nog niet zo vanzelfsprekend.”

Tijdwinst met adviessoftware van Capsearch
“Ik ervaar dat de laagdrempeligheid van Otten & Flim en de reikwijdte van de dienstverlening een behoorlijke dynamiek met zich meebrengt. Het vereist een bepaalde manier van werken, waarbij klantcontact altijd op de eerste plek staat. Als je snel in wilt spelen op omstandigheden en altijd klaar wilt staan voor een persoonlijke uitleg, moet je flexibel zijn. De waan van de dag mag nooit van invloed zijn op de kwaliteit van het advies. Daarom maken we gebruik van de juiste adviessoftware. Capsearch, een platform voor vastgoed- en bedrijfsfinanciering, speelt daarbij een belangrijke rol. Het gebruik betekent méér dan tijdwinst. Ik zit graag zoveel mogelijk op de adviseursstoel. Administratie en uitzoekwerk zullen altijd een onderdeel zijn van mijn werk, maar ik minimaliseer het graag. Ik kan heel eenvoudig één financieringsaanvraag opstellen en die naar alle geschikte en aangesloten financiers sturen. Ik bereik niet alleen de traditionele banken, maar ook crowdfundplatforms, lease- en factoringmaatschappijen. Een financier krijgt de juiste informatie, mijn relaties maken sneller kans op een goede match en zelf houd ik meer tijd over voor klantcontact. Daardoor verbetert mijn zakelijke advies. De specialisten van Capsearch denken overigens, als dat nodig is, ook met mij mee over een goed advies voor mijn klanten. Regelmatig volg ik een webinar over een financier die bij Capsearch is aangesloten. Je kunt zo kennismaken met de personen bij een financier.”