Chat with us, powered by LiveChat
 

Capsearch in het FD

  • Geplaatst op 16:50 31-08-2018
  • Door Max Henny
Capsearch in het FD

Accountants, pak nu je rol!

In ‘Alternatieve mkb-financiering is nog steeds versplinterd’ (FD, 20 augustus) wordt gesteld dat het gros van de mkb-ers zich voor financiering nog steeds tot een bank wendt. Alternatieve kredietverstrekkers laten zij links liggen en gesteld wordt dat de bottleneck - onder andere – zit bij accountants waar mkb-ers mee overleggen.

Een juiste constatering, die echter wel om een toelichting vraagt. Feit is dat accountants de markt onvoldoende overzien en daarom klanten doorgaans adviseren om ‘traditioneel’ te bankieren. Accountants zijn de afgelopen jaren regelmatig teruggefloten door de autoriteiten, als zij naast hun bestaande werkzaamheden ook adviesdiensten aanboden. Het risico op perverse prikkels was te groot. Zij hebben die kritiek ter harte genomen, wat hun terughoudendheid verklaart.

Die terughoudendheid is echter allerminst in het belang van de mkb-er, omdat de accountant gezien wordt als trusted advisor die over kennis en informatie van de betreffende ondernemer beschikt. Dat maakt de accountant juist de aangewezen persoon om te adviseren in het financieringsproces.

Accountants moeten daarom een actieve rol pakken, maar dat kan alleen als zij optimaal gebruikmaken van digitale oplossingen die inzicht bieden in de financieringsmarkt en die het mogelijk maken onafhankelijk en objectief financieringsadvies te geven. Het sluit de kans op perverse prikkels uit. Die oplossingen zijn er en ondernemende accountants maken er inmiddels gebruik van. Nu de rest van de accountancybranche nog.

Max Henny en Arjan Buis, oprichters Capsearch