Chat with us, powered by LiveChat
 
01 May 15:48

Blog: lease, bijna elk bedrijfsmiddel is mogelijk

Ondernemers zijn altijd bezig met groei en of verbetering van hun bedrijf. Het is noodzakelijk regelmatig investeringen te doen. Bijvoorbeeld wanneer een onderneming te maken krijgt met nieuwe productietechnieken of wanneer je als ondernemer onverwacht de productiecapaciteit moet vergroten vanwege een grote order. Er zijn verschillende manieren om dit te financieren, bijvoorbeeld met lease.
Voor bijna elk bedrijfsmiddel
Lease is een financieringsvorm voor een groot scala van vaste activa:

Industriële machines (sorteermachines, verpakkingsmachines)
Grafische of ICT apparatuur, machines voor de bouw (kranen)
Transportmateriaal (trucks, vorkheftrucks, etc.)
Bedrijfsmiddelen voor het kleinbedrijf zoals hoogwerkers of graafmachines
Personenauto’s

Vaak is de ondernemer vrij om merk, type en leverancier te kiezen.
Met leasing extra liquiditeitsruimte
Bij leasing financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij geeft het object via lease aan een onderneming in gebruik of eigendom. Maandelijks betaalt de ondernemer leasetermijnen aan een leasemaatschappij. Afhankelijk van de leasevorm wordt hij direct eigenaar van het object. Of de ondernemer bepaalt dit aan het einde van de leaseperiode. Het voordeel van lease is dat een ondernemer het vermogen in het bedrijf niet hoeft aan te wenden voor een grote investering. Het blijft beschikbaar voor werkkapitaal of andere zaken. Ook is het vaak mogelijk om bestaande activa te herfinanciering via lease om liquide middelen vrij te maken. Lease biedt meestal de mogelijkheid om 100% van het object te financieren mits het een uniek object is, zelfstandig te identificeren is en het waarde verloop goed te bepalen is. Er zijn drie soorten lease: financial lease, operational lease en sale en leaseback.
1. Wat is financial lease?
Bij financial lease wordt de onderneming economisch eigenaar. Het juridisch eigendom blijft bij de financier. De onderneming is verantwoordelijk voor het object. Als er in de tussentijds iets met het object gebeurt, ligt het risico hiervan bij de kredietnemer. De financier hoeft geen nieuw object ter beschikking te stellen. Vaak dient de onderneming het object te verzekeren. Nadat alle termijnen zijn voldaan wordt de kredietnemer volledig eigenaar van het object, dus zowel economisch als juridisch. Het lijkt daarom veel op huurkoop of een soort koop op afbetaling.
2. Wat is operational lease?
Bij operational lease neemt de financier de investering op zich en loopt in principe ook het risico van gebreken gedurende de leasetermijn. Alle risico's rond een te leasen object zijn voor rekening en risico van de leasemaatschappij. De financier is zowel economisch als juridisch eigenaar. Aan het eind van de looptijd blijft het eigendom van de financier tenzij er een koopoptie is toegevoegd aan het contract. Operational lease heeft een positieve invloed op de balanspositie van een onderneming. Dit type lease wordt ook wel ‘off-balance financiering’ genoemd omdat het object en de lening niet op de balans van de onderneming komt te staan. Dit zorgt ervoor dat de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen beter is dan als het object wel op de balans zou staan. Er zijn voldoende financiers die de jaarcijfers van de onderneming corrigeren voor off-balance posities omdat dit toch een verplichting voor de toekomst met zich mee brengt en dus ook een risico.
3. Wat is sale en leaseback?
Met sale en leaseback verkoopt de onderneming (roerende) bedrijfsmiddelen, zoals transportmiddelen of bouwmachines aan een leasemaatschappij. Vervolgens verhuurt de maatschappij het bedrijfsmiddel weer aan de onderneming terug via een leasecontract. De ondernemer beschikt daardoor direct over extra liquide middelen die hij/zij voor andere doeleinden kan gebruiken.
Capsearch aangesloten financiers

Voordelen lease
De investeringen zijn veelal voor 100% te financieren, wat met een lening niet mogelijk is. Dit is mogelijk omdat de financier de waarde en het -verloop van de activa kent. Leasing vergroot de financiële draagkracht van de onderneming. Deze soepele kredietvorm vereist meestal geen speciale zekerheden, doordat alleen het geleasede object als zekerheid dient. Bovendien laat leasing de bestaande kredietlijnen intact.
Persoonlijk contact
Bellen of chatten met één van onze specialisten over de mogelijkheden van lease? Vinden we interessant en doen we graag. We denken ook met je mee over het juiste advies voor je klanten.

Lees meer...
14 Apr 17:19

Blog: borgstellingskrediet (BMKB) aanvragen in Capsearch

Er wordt in de media veel geschreven over de BMKB-regeling (Borgstelling MKB-kredieten). In het kort houdt het in dat de overheid voor een deel garant staat voor leningen die banken aan het mkb verstrekken. De regeling stimuleert banken om ondernemingen te (blijven) financieren. Ook in tijden van onzekerheid, waar ondernemend Nederland zich momenteel in bevindt. Voor ondernemingen die weinig tot geen zekerheden hebben biedt deze regeling een uitkomst. In dit blog zie je hoe je via Capsearch een financiering met BMKB-regeling kan aanvragen.
Wat houdt de BMKB-regeling in?

De BMKB is verruimd tot en met 30 juni 2022.
Bedrijven met een kredietbehoefte tot €266.667 kunnen driekwart financieren met BMKB-krediet, anders ligt de grens op maximaal de helft van de kredietverstrekking.
Het maximum van het BMKB-krediet is tijdelijk verhoogd van € 1 miljoen naar € 1,5 miljoen.
Op het BMKB-krediet is een overheidsborgstelling van 90% van toepassing.

 
Hoe vraag je BMKB aan?
Start via Capsearch met het maken van een aanvraag. Wanneer je in de overzichtspagina met "Zes Blokken" bent ga je naar ‘Nieuwe financieringen’. Hier kan je verschillende financieringsdoelen selecteren. Bij het gekozen doel geef je de financieringsvorm aan, bijvoorbeeld een lening. Bij het specificeren van de lening is er een vraag over het type ‘Overheidsregeling’. Hier maak je een keuze uit de verschillende borgstellingen (zie afbeelding). Afhankelijk van de financiering heb je een keuze uit verschillende borgstellingen. Lees hier meer over de verschillende borgstellingen en voorwaarden.
Bij welk financiers kan je BMKB aanvragen?
Het is mogelijk om BMKB bij banken en niet-bancaire financiers aan te vragen. De overheid heeft het garantiebudget voor BMKB in 2020 verruimd naar € 640 miljoen voor banken en € 25 miljoen voor niet-bancaire financiers.
Vragen?
Heb je vragen over de BMKB-regeling of hoe het in Capsearch werkt? Bel of chat met ons. We denken graag met je mee over het juiste advies voor je klanten.

Lees meer...
08 Apr 11:22

Blog: kredietaanvraag maken in 10 stappen

Eenvoudig één aanvraag voor financiering maken en versturen naar financiers? Hoe doe je dat? Volg deze stappen in Capsearch.
Stap 1: klik op de knop ‘Start nieuwe aanvraag’

Onderzoek als eerste welke financiers passen bij jouw aanvraag. Klik hiervoor altijd eerst op de knop ‘Start nieuwe aanvraag’. Vul hier enkele gegevens in.
Als je rechtsboven op het rode kruisje klikt beëindig je een aanvraag. Wil je direct naar de ‘Zes blokken’? Klik dan rechtsboven op het groene pijltje.
Na het invullen van gevraagde gegevens heb je een overzicht van financiers die matchen met jouw aanvraag.
Plaats de muisaanwijzer op documentatie en je ziet wat financiers precies nodig hebben.
Per financier is een schatting weergegeven van de tijd die je nodig hebt om een aanvraag te maken. Bij het selecteren van meerdere financiers is de totale doorlooptijd korter dan het totaal van de tijden per financier.
Plaats de muisaanwijzer op een doorlooptijd en je hebt per financier in beeld welke informatie nodig is.
Selecteer een of meerdere financiers en klik op ‘Volgende’. Nu kom je in het overzicht

 
Stap 2: ‘Zes blokken’

Je ziet een overzicht die we ‘Zes blokken’ noemen met de onderdelen: Juridische structuur, Financiering, Financieel, Activiteiten, Markt en Team. Met gegevens uit deze blokken wordt een aanvraag op maat samengesteld.
Klik je op een onderdeel in één van de blokken dan verschijnt bovenin een menubalk. Hiermee navigeer je gemakkelijk tussen de blokken.
Jouw financieringsaanvraag bepaalt welke gegevens nodig zijn. Als een blok groen is of een onderdeel is doorgestreept dan zijn er geen gegevens nodig. Vind je het toch belangrijke informatie? Vul zo’n onderdeel in. Als je niets invult, ziet een financier een onderdeel niet.

 
Stap 3: Juridische structuur blok

Vermeld hier alle natuurlijke personen en rechtsvormen die betrokken zijn. In dit blok kan je deze partijen aan elkaar verbinden. Een organogram maak je hier in een handomdraai.
Geef aan wie er namens de onderneming de aanvraag gaan tekenen. Als de aanvraag klaar is, ontvangen deze personen een e-mail ter goedkeuring. Na deze goedkeuring ontvangen de financiers de aanvraag.

 
Stap 4: Financiering blok

Vermeld de naam van de huidige huisbank (waar omzet over rekening loopt).
Beschrijf eventuele bestaande financieringen.
Per financieringsdoel geef je aan welke nieuwe financiering nodig is.

 
Stap 5: Financieel blok

Hier vermeld je de financiële gegevens (balans, V&W). Historische gegevens, prognoses, ook scenario’s en ratio’s. Is de aanvrager een starter? Dan neem je alleen een prognose op. Vink de onderdelen aan die je nodig hebt. Klik daarna rechts onderin op ‘Opslaan”.
Historische cijfers kan je uploaden met een SBR-file. Zo’n bestand wordt ook wel Banken- of kredietrapportage genoemd. De softwarepakketten voor accountants leveren deze rapportage.
Heb je minimaal twee jaar historische cijfers? Klik dan in de menubalk op ‘kredietscore’. Je ziet dan een indicatie van de solvabiliteit van de aanvrager en het kredietrisico voor de financier bij het verstrekken van de financiering.

 
Stap 6: Activiteiten, Markt en Team blokken

Veel beschrijvende informatie over het bedrijf neem je op in Activiteiten, Markt en Team.
Als een onderdeel, bijvoorbeeld ‘Leveranciers’ is doorgestreept dan vermeld je hier niets, maar het kan wel.
In invoervelden van een blok waar geen klein groen sterretje bij staat kun je gegevens opnemen, noodzakelijk is het niet. Alleen velden met een sterretje zijn verplicht.
Als bij een onderdeel in een blok een uitroepteken (rood) staat da ontbreekt hier informatie.

 
Stap 7: Financiers

Controleer in het overzicht of de selectie van financiers is zoals je wenst
Je ziet hier ook waarom financiers afvallen (apart tabblad).
Heb je een vast contactpersoon bij een financier? Vul dan het e-mailadres in bij het opmerkingen.

 
Stap 8: Documenten

Documenten die de geselecteerde financiers nodig hebben, kan je hier uploaden. Als je nog extra documenten wilt toevoegen zoals een businessplan kan dat ook.
Belangrijk is dat financiers zoveel mogelijk de aangegeven documentatie direct van je ontvangen. Dit versnelt de doorlooptijd van een aanvraag.
Klik op de knop ‘Volgende’. Nu ben je op de pagina waar je de aanvraag kan versturen.

 
Stap 9: Memorandum

Klik bovenin in de menubalk op ‘Memorandum’. Klik daarna op ‘Download’. Hier zie je het memorandum. Om een introductie of samenvatting te maken, klik je op ‘Personaliseer’. Je kan ook een logo of foto uploaden voor op het voorblad van je memorandum. Gebruik bijvoorbeeld een foto van het pand, productieproces of een magazijn.

 
Stap 10: Verstuur je aanvraag

Klik op ‘Overzicht’ in de menubalk. Hier kan je de aanvraag versturen en volgen. Als je op de knop ‘Verstuur’ klikt, ontvangt de betrokken ondernemer een e-mail met een verzoek de aanvraag goed te keuren.
Na goedkeuring ontvangen de financiers de aanvraag en nemen ze contact met je op.
Wil je contact opnemen met een contactpersoon bij een financier? Ga dan naar de berichtenservice in de overzichtspagina van de aanvraag.
Als je in ‘Overzicht’ op de knop ‘Afronden’ klikt dan kan je kiezen uit ‘Gefinancierd, Afgewezen of Gestopt’. Als je hier een keuze uit maakt dan zal de aanvraag bij alle geselecteerde financiers niet meer als een te behandelen aanvraag actief zijn.

Lees meer...
25 Mar 10:53

Blog: wat financiers juist in deze crisistijd willen weten

Dagelijks spreken we met vele financiers over de gevolgen van de Corona-crisis voor de kredietverlening aan het mkb. Deze blog geeft je overzicht van de informatie die financiers juist nu van je verwachten. Neem deze informatie dus op als je een aanvraag maakt.
Financieringsdoel Corona-crisis
Heb je een aanvraag die het directe gevolg is van de Corona-crisis? Geef dat aan. Er is speciaal hiervoor in Capsearch een extra keuzemogelijkheid bij financieringsdoel. Deze keuze zorgt ervoor dat financiers snel en extra aandacht aan jouw aanvraag geven.
Bedrijfsactiviteiten

De impact van de Corona-crisis op het bedrijf
Acties om de gevolgen van de crisis te beperken
Financiële gezondheid van het bedrijf voor deze crisis
Beschrijf bijvoorbeeld ook:

Alternatieve verdienmodellen die leiden tot herstel omzet
Mogelijk kostenbesparingen die direct wat kunnen opleveren
Mogelijk uitstel van betalingen/afdrachten. Bijvoorbeeld omzet-, loon- of vennootschapsbelasting. Of betalingen van huur, aan crediteuren en het UWV

 
Toelichting Financiering

Specifieke financieringsbehoefte veroorzaakt door deze crisis
Binnen welke termijn en voor welke periode een financiering nodig is
De mogelijkheid om extra kapitaal in te brengen door aandeelhouders
De tijd die het kost om de uitbreiding van/nieuwe financiering terug te betalen

 
Analyse onderneming

Laat met een liquiditeitsbegroting zien hoe diep het dal mogelijk kan zijn
Verwachting van de omzet per maand ten opzichte van reguliere maanden
Splits kosten uit naar groepen: personeel, vaste lasten, belastingen, overig
Gevolgen als de omzet wegvalt voor 3 en 6 maanden
Snelheid waarmee de omzet weer op gang kan komen als na 3 of 6 maanden weer gestart wordt met activiteiten
Kostenniveau na het nemen van maatregelen

Neem gerust contact met ons op als je een specifieke situatie wilt bespreken. Je kunt ons bereiken via de telefoon of via de chat. Wij doen onze best je te helpen bij het vinden van financieringsoplossingen die passen bij de huidige situatie.

Lees meer...