Chat with us, powered by LiveChat
 
18 Apr 14:47

Blog: online samenwerken bij een financieringsaanvraag

Een passende financiering regelen voor een ondernemer vraagt een goede verbinding tussen adviseur, ondernemer en financiers. Een inhoudelijk sterke kredietaanvraag als vertrekpunt versnelt de doorlooptijd bij financiers. Het samenstellen van een aanvraag is meestal een tijdrovende en soms ingewikkelde klus. Capsearch biedt betrokkenen meerdere mogelijkheden om online samen te werken aan een succesvolle kredietaanvraag. Samen weet je meer. Bovendien zorg je door efficiënt samen te werken voor kortere doorlooptijden. In dit blog lees je meer over hoe wij je helpen met samenwerken.

Samenwerken tussen adviseur, ondernemer en specialisten
In ‘Mijn aanvragen’ in Capsearch kan je per aanvraag bijvoorbeeld andere specialisten of ondernemers uitnodigen en toegang geven. Deze persoon heeft alleen toegang tot de specifieke aanvraag. Op deze manier werk je heel efficiënt samen aan een doortimmerde aanvraag. Een goed financieringsplan biedt een financier een basis om snel een aanvraag te kunnen beoordelen. Het geeft ook vertrouwen in de partij die het aanlevert.

Samenwerking bij financiers
Na ontvangst van een kredietaanvraag bij een financier is het ook mogelijk dat bij een financier diverse specialisten een aanvraag bekijken. In ‘Mijn aanvragen’ kan een financier per aanvraag andere specialisten uitnodigen en toegang geven tot de aanvraag.

Eenvoudig contact via berichtenservice
Met een financier even contact over een aanvraag? Dat kan via onze berichtenservice. Zodra een financier een aanvraag in behandeling neemt, heb jij toegang tot deze berichtenservice. Bij de overzichtspagina van elke aanvraag kan je onder ‘Berichten’ gemakkelijk contact opnemen met een financier. Rechtsboven op de pagina zie je een envelop. Hier heb je een overzicht van al jouw berichten.

Aanvraag sturen naar een vast contactpersoon
Het is mogelijk een kredietaanvraag te sturen naar een vast contactpersoon bij een financier. Dat kan ook voor kortere looptijden zorgen. Bij de geselecteerde financiers in Capsearch vul je hiervoor het e-mailadres in bij Opmerkingen.

Hulp nodig of even overleggen bij het maken van een aanvraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Lees meer...
10 Feb 11:22

Blog: kredietaanvraag in 10 stappen

Eenvoudig één aanvraag voor financiering maken en versturen naar financiers? Hoe doe je dat? Volg deze stappen in Capsearch.
Stap 1: klik op de knop ‘Start nieuwe aanvraag’

Onderzoek als eerste welke financiers passen bij jouw aanvraag. Klik hiervoor altijd eerst op de knop ‘Start nieuwe aanvraag’. Vul hier enkele gegevens in.
Als je rechtsboven op het rode kruisje klikt beëindig je een aanvraag. Wil je direct naar de ‘Zes blokken’? Klik dan rechtsboven op het groene pijltje.
Na het invullen van gevraagde gegevens heb je een overzicht van financiers die matchen met jouw aanvraag.
Plaats de muisaanwijzer op documentatie en je ziet wat financiers precies nodig hebben.
Per financier is een schatting weergegeven van de tijd die je nodig hebt om een aanvraag te maken. Bij het selecteren van meerdere financiers is de totale doorlooptijd korter dan het totaal van de tijden per financier.
Plaats de muisaanwijzer op een doorlooptijd en je hebt per financier in beeld welke informatie nodig is.
Selecteer een of meerdere financiers en klik op ‘Volgende’. Nu kom je in het overzicht

 
Stap 2: ‘Zes blokken’

Je ziet een overzicht die we ‘Zes blokken’ noemen met de onderdelen: Juridische structuur, Financiering, Financieel, Activiteiten, Markt en Team. Met gegevens uit deze blokken wordt een aanvraag op maat samengesteld.
Klik je op een onderdeel in één van de blokken dan verschijnt bovenin een menubalk. Hiermee navigeer je gemakkelijk tussen de blokken.
Jouw financieringsaanvraag bepaalt welke gegevens nodig zijn. Als een blok groen is of een onderdeel is doorgestreept dan zijn er geen gegevens nodig. Vind je het toch belangrijke informatie? Vul zo’n onderdeel in. Als je niets invult, ziet een financier een onderdeel niet.

 
Stap 3: Juridische structuur blok

Vermeld hier alle natuurlijke personen en rechtsvormen die betrokken zijn. In dit blok kan je deze partijen aan elkaar verbinden. Een organogram maak je hier in een handomdraai.
Geef aan wie er namens de onderneming de aanvraag gaan tekenen. Als de aanvraag klaar is, ontvangen deze personen een e-mail ter goedkeuring. Na deze goedkeuring ontvangen de financiers de aanvraag.

 
Stap 4: Financiering blok

Vermeld de naam van de huidige huisbank (waar omzet over rekening loopt).
Beschrijf eventuele bestaande financieringen.
Per financieringsdoel geef je aan welke nieuwe financiering nodig is.

 
Stap 5: Financieel blok

Hier vermeld je de financiële gegevens (balans, V&W). Historische gegevens, prognoses, ook scenario’s en ratio’s. Is de aanvrager een starter? Dan neem je alleen een prognose op. Vink de onderdelen aan die je nodig hebt. Klik daarna rechts onderin op ‘Opslaan”.
Historische cijfers kan je uploaden met een SBR-file. Zo’n bestand wordt ook wel Banken- of kredietrapportage genoemd. De softwarepakketten voor accountants leveren deze rapportage.
Heb je minimaal twee jaar historische cijfers? Klik dan in de menubalk op ‘kredietscore’. Je ziet dan een indicatie van de solvabiliteit van de aanvrager en het kredietrisico voor de financier bij het verstrekken van de financiering. Op de pagina met de Kredietscore staat onderaan een knop die toegang geeft tot het rapport. Het rapport laat je zien uit welke bouwstenen de score van een bedrijf is samengesteld. Zo zie je ook de onderdelen die met name een score bepalen. Ons advies is om in de aanvraag een toelichting te geven op de score.

 
Stap 6: Activiteiten, Markt en Team blokken

Veel beschrijvende informatie over het bedrijf neem je op in Activiteiten, Markt en Team.
Als een onderdeel, bijvoorbeeld ‘Leveranciers’ is doorgestreept dan vermeld je hier niets, maar het kan wel.
In invoervelden van een blok waar geen klein groen sterretje bij staat kun je gegevens opnemen, noodzakelijk is het niet. Alleen velden met een sterretje zijn verplicht.
Als bij een onderdeel in een blok een uitroepteken (rood) staat da ontbreekt hier informatie.

 
Stap 7: Financiers

Controleer in het overzicht of de selectie van financiers is zoals je wenst
Je ziet hier ook waarom financiers afvallen (apart tabblad).
Heb je een vast contactpersoon bij een financier? Vul dan het e-mailadres in bij het opmerkingen.

 
Stap 8: Documenten

Documenten die de geselecteerde financiers nodig hebben, kan je hier uploaden. Als je nog extra documenten wilt toevoegen zoals een businessplan kan dat ook.
Belangrijk is dat financiers zoveel mogelijk de aangegeven documentatie direct van je ontvangen. Dit versnelt de doorlooptijd van een aanvraag.
Klik op de knop ‘Volgende’. Nu ben je op de pagina waar je de aanvraag kan versturen.

 
Stap 9: Memorandum

Klik bovenin in de menubalk op ‘Memorandum’. Klik daarna op ‘Download’. Hier zie je het memorandum. Om een introductie of samenvatting te maken, klik je op ‘Personaliseer’. Je kan ook een logo of foto uploaden voor op het voorblad van je memorandum. Gebruik bijvoorbeeld een foto van het pand, productieproces of een magazijn.

 
Stap 10: Verstuur je aanvraag

Klik op ‘Overzicht’ in de menubalk. Hier kan je de aanvraag versturen en volgen. Als je op de knop ‘Verstuur’ klikt, ontvangt de betrokken ondernemer een e-mail met een verzoek de aanvraag goed te keuren.
Na goedkeuring ontvangen de financiers de aanvraag en nemen ze contact met je op.
Wil je contact opnemen met een contactpersoon bij een financier? Ga dan naar de berichtenservice in de overzichtspagina van de aanvraag.
Als je in ‘Overzicht’ op de knop ‘Afronden’ klikt dan kan je kiezen uit ‘Gefinancierd, Afgewezen of Gestopt’. Als je hier een keuze uit maakt dan zal de aanvraag bij alle geselecteerde financiers niet meer als een te behandelen aanvraag actief zijn.

Lees meer...
21 Dec 08:00

Blog: kiezen van een financier, aandachtspunten

Banken financieren nog steeds veel ondernemers. Alternatieve vormen van financieren zijn in opkomst. Er is steeds meer te kiezen. Daarom hebben we voor mkb-adviseurs, over het maken van een keuze tussen financiers, enkele tips. In dit blog dit keer aandacht voor zekerheden, aflosmogelijkheden, gevolgen van publiciteit en financieringsstructuur.

Welke zekerheden en voorwaarden vraagt een financier?
• Er zijn nieuwe financiers die geen of nauwelijks zekerheden vragen. Bij de laatste vaak alleen een persoonlijke borgtocht. Deze groep geldverstrekkers kijkt vooral naar de continuïteit van de kasstroom van een onderneming. Als een terugbetaling in het geding komt dan verwachten ze dat een persoonlijke borgtocht voldoende stimulans is voor een ondernemer om actie te ondernemen. Een ondernemer zal immers, mede vanwege een borgtocht, tot het uiterste gaan met terugbetalen van een financiering. Verstrek bij een nieuwe financiering niet te gemakkelijk zekerheden. Dat beperkt je in de toekomstige mogelijkheden bij het aantrekken van een (aanvullende) financiering bij andere financiers.
• Vraag een financier toezeggingen te doen over het vervallen van zekerheden of voorwaarden, in de toekomst, voor het geval de financiële situatie sterker wordt. Dat geeft een ondernemer namelijk ook meer bewegingsruimte. Je kan hierbij ook denken aan een non-dividend verklaring die vervalt bij een bepaalde toekomstige solvabiliteit. Zorg wel dat het in de lening overeenkomst komt te staan.

Ruime mogelijkheden om af te lossen biedt flexibiliteit
Aflosmogelijkheden bij financiers zijn uiteenlopend. Bij nieuwe financiers zijn die soms wat ruimer. Als de mogelijkheden voor verkrijgen van een financiering beperkt zijn, bijvoorbeeld bij een economische crisis, kan het boetevrij kunnen aflossen van belang zijn. Het geeft een ondernemer de mogelijkheid om later gemakkelijker over te stappen naar een financier met betere condities en de oude financiering af te lossen.

Aandachtspunt publiciteit
Traditioneel verdienmodel van een bank is dat het veel spaargelden heeft en gelden op de kapitaalmarkt aantrekt en dat bijvoorbeeld weer aan het mkb uitleent. De laatste jaren is er een aantal varianten bijgekomen. Ondernemers hebben meer te kiezen. Bij onderstaande varianten is het van belang bewust te zijn dat gegevens van een onderneming “op straat” kunnen liggen.
• Crowdfunding is wellicht de meest bekende vorm waarbij een bedrijf geld leent van een grote groep private investeerders. Deze investeerders ontvangen, bij interesse, het businessplan om te beoordelen of ze wensen te investeren. Veel van je informatie wordt gedeeld met investeerders en ‘publiek’ gemaakt.
• Peer-to-Peer financiering waarbij een enkele investeerder het bedrag leent aan een ondernemer. Over het algemeen gaat het om grotere bedragen en wordt de propositie en het businessplan uitgezet bij een kleinere (besloten) groep investeerders.
• Hybride vormen waarbij je kan denken een deel publiek geld uit de Crowd zoals onder de eerste variant en een deel vanuit een fonds. Veelal beoordeelt het fonds zelf of ze bereid is te investeren en committeert zich voor een deel of het geheel van de financiering. Het overige deel wordt opgehaald bij de Crowd via een (verkorte) pitch.

Passende financieringsstructuur
Bekijk ook per financier of er beperkingen zijn in mogelijkheden van rekening courant verhoudingen tussen dochter- en/of niet verbonden juridische maatschappijen. Of beperkingen in het oplopen of hebben van rekening courant verhoudingen met directie en of bestuurders. We zien dat financiers hier verschillende mee omgaan.

Even overleg?
Neem gerust contact met ons op als je een specifieke situatie wilt bespreken. Je kunt ons bereiken via de telefoon of via de chat. Wij doen onze best je te helpen bij het vinden van financiers die passen bij de specifieke situatie.

Lees meer...
12 Oct 09:26

Blog: financiering van bedrijfsovername en COVID-19

MKB-bedrijfsovernamelandschap veranderd
Het MKB-bedrijfsovernamelandschap in Nederland anno 2020 is door de COVID-19 pandemie behoorlijk veranderd. Dit blijkt uit meervoudig onderzoek onder de leden van de BOBB (Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht).

Dealvertraging
Uit de meest recente peiling eind derde kwartaal 2020, blijkt dat ruim 40% van de leden nog geen tot weinig last had van deze crisis (omzetdaling tot 10%). Toch had het merendeel van hen een omzetdaling van minimaal 30% tot zelfs meer dan 50%.
De omzetdaling ontstaat veelal door dealvertraging, volledige ‘on-hold’ van mandaten of niet verkrijgen van overnamefinanciering. Tijdens het begin van de pandemie zijn bancaire-uitspraken als “we doen nu helemaal geen goodwill financiering” en “nu even geen nieuwe klanten” veel gehoord. Vooral de verkooptrajecten werden vertraagd of gestopt.

Vooruitzicht
De BOBB-leden geven ten opzichte van het eerste halfjaar een wat beter rapportcijfer (van 5,2 naar 6,0) en men is licht positief voor de komende periode. Het herstel zit in een verschuiving naar begeleiding van meer - koop-georiënteerde - strategische en financiële partijen. Daarnaast zijn er kansen voor afsplitsingen en pre-exit (deelverkoop), alsmede vraag naar bedrijfswaarderingen, (her)kapitalisatie en recovery-werk.

Financiering bij bedrijfsovername
Ruim vóór de kredietcrisis werden MKB-bedrijfsovernames tot wel voor 80% aandeel van de overnamesom, bancair gefinancierd. Dit percentage is stevig gedaald door de kredietcrisis en de aangescherpte Basel-akkoorden. Begin 2020 was bij MKB-financieringen onder de € 2,5 mln. het aandeel ‘bancair’ nog 40%. Een goede basis overigens, doch in overnameland ontkomt men dus niet meer aan gestapeld financieren met alternatieve financieringsvormen.

Strengere eisen aan bancaire beoordelingsaspecten
Ook voor gezonde en veerkrachtige markten, worden de (bancaire) beoordelingsaspecten van bedrijven bij financiering nog strenger bekeken. De terugbetaalcapaciteit, de markt en het business model worden extra onder de loep gelegd. Scenario-analyse krijgt vanuit een overname-perspectief extra aandacht. Tevens gelden er heden ten dage hogere risico-opslagen. Uit het BOBB-onderzoek kwam naar voren dat 70% van de specialisten denkt dat externe financiering van goed lopende bedrijven, tot maximaal 50% van de aankoopsom nog wel mogelijk is.

Hoe wordt er aanvullend (alternatief) gefinancierd?
Onze leden doen naast de banken, regelmatig zaken met private equity partijen en informals. Verkopende partijen zijn wat vaker bereid om hogere vendor loan en / of hogere earn out regelingen te accepteren, ondanks alle bijkomende (juridische) complexiteit en risico’s voor verkoper. Andere alternatieve financieringsvormen, zoals asset based financing (factoring en leasing), crowd funding of financiering door kredietunie’s en direct lenders in relatie tot bedrijfsovername, komt minder vaak voor.

Kortom
De bedrijfsovernamemarkt is in beweging. Binnen de markt is er verschuiving van verkoper- naar koperzijde ontstaan. Er zijn ook kansen benoemd voor ondernemers en begeleidende adviseurs op strategische deelgebieden. Overnames worden (nog) zwaarder getoetst door financierende partijen, complexer en duurder door verhoogde risico-opslagen. Dit pleit al met al voor de inzet van ervaren en gespecialiseerde bedrijfsovername-specialisten, met de juiste kennis en toegang tot de diverse markten in het algemeen en de financieringsmarkt in het bijzonder.

BOBB (Beroepsorganisatie voor specialisten in bedrijfsoverdracht)
De BOBB is de landelijk opererende onafhankelijke organisatie voor (gecertificeerde) specialisten in MKB-bedrijfsoverdracht. Website: www.bobb.nl.

Door Jan Willem van Hunnik
Gecertificeerd bedrijfsovername specialist, bestuurslid BOBB

Bronnen
BOBB interne enquêtes, Hogeschool Utrecht, St. MKB Financiering, Het Financiële Dagblad, Bank ING.

Lees meer...